Onderwijszaken

Is seksueel misbruik door een volwassen erger dan door een ander kind?

In jeugdzorg, onderwijs on 24 maart 2011 at 8:37 PM

Deze vraag doemde vandaag op. Er zijn steeds meer signalen dat er in een gezin sprake is van seksueel misbruik. In zo’n geval treden allerlei protocollen in werking en begint een enorme bureaucratisch wiel langzaam te draaien. In die protocollen staan overal termijnen om de situatie te bespreken, om mensen in te lichten, om meer informatie te verwerven en om beslissingen te nemen.


En er staat ook wel dat het sneller kan dan de termijnen voorschrijven, maar dan moet er sprake zijn van een noodsituatie. Is dat dan niet altijd als esprake is van seksueel misbruik vroeg ik mij af. Een beetje naief zou bleek, want ook bij seksueel misbruik kan er sprake zijn van een ‘situatie’ of van een ‘noodsituatie’. Onbegrijpelijk vind ik nog steeds. Hoezo vier weken wachten voor er misschien actie wordt ondernomen?

In het gezin waar het om gaat, is er vermoeden dat de oudste jongen dader is. Vermoedelijk is zijn zes jaar jongere broertje slachtoffer. Of het zusje van één jaar jonger dan de mogelijke dader ook slachtoffer is, is niet bekend. Maar er wordt niet uitgesloten dat dader ook slachtoffer is. En dader is dan de moeder.

En toen kwam de vraag boven: is misbruik door een volwassene erger dan misbruik door een kind? Ik weet het niet. Ik wil het niet weten. Het is erg.

Geschreven op: donderdag 22 januari 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: