Onderwijszaken

Je wilt wel stoppen met vechten, maar je weet niet hoe (jeugdzorgserie)

In jeugdzorg on 24 maart 2011 at 7:54 PM

Sinds 9 januari jl. verblijf je tijdelijk in een gezinshuis en de bedoeling was dat je naar een gesloten behandelgroep gaat. Het is lastig voor je om met de huidige vrijheid om te gaan. Je kan gaan en staan waar je wilt en ’s avonds wordt je niet opgesloten op je kamer. Je mag op internet en bellen, kan even een boodschap gaan doen en je kan eten bij je moeder als je dat wilt. Best lastig als je dat drie maanden allemaal niet mocht. Je werd binnen de JJI geleefd, maar nu leef jij weer.


Afgelopen anderhalve week is er door veel mensen over jou gesproken. En je hebt een heftige aanvaring gehad met je jeugdbeschermer. In plaats van de persoon die jou helpt en je uit de jeugdgevangenis heeft gehaald, zag jij opeens een vijand tegenover je. En jouw automatische reactie was vechten tegen hem, tegen het systeem en tegen de afspraken. Al snel gingen de gesprekken niet meer over een alternatief, meer open traject voor jou, maar over een spoedprocedure om je snel gesloten te kunnen zetten. Precies dat wat je niet wil, leek je te bereiken.

De jeugdbeschermer heeft je uitgenodigd voor een gesprek en je bent gegaan. Je reageerde vijandig, stroef en onverschillig. Dan maar gesloten de komende twee jaar; het interesseert jou allemaal niet. Een probleem zag je niet, want volgens jou is jouw leven een aaneenschakeling van problemen. Dus één probleem meer of minder dat maakte je niet uit. Langzaam begon je duidelijk te worden dat men juist over een open setting aan het praten was. Maar dat dit alleen kan als jij samenwerkt en te vertrouwen bent. En dat het dus niet kan als je steeds vecht tegen alles en iedereen.

Maar die knop omzetten kan je niet zomaar. Je weet niet eens of je het überhaupt wel kan. Muren om je heen bouwen; dat kan en ken je. Maar die muren weer afbreken heb je eigenlijk nooit geleerd. En toch zal je wel moeten als je vooruit wil in je leven. In je ogen was te lezen: ik wil wel, maar ik weet niet hoe. Ik wil samenwerken. Ik zal communiceren. Ik stop met vechten.

Eerder schreef ik de bijdragen Preventief gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit?, Bang voor gewenst vertrek uit de jeugdgevangenis en De stap uit de jeugdgevangenis is gezet.

Geschreven op: woensdag 21 januari 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: