Onderwijszaken

Placemats met 2.000 basiswoorden voor Amsterdamse kleuters

In basisschool, onderwijs on 26 maart 2011 at 10:33 AM

Het was al langer bekend dat op veel basisscholen het startniveau Nederlandse taal in groep 3 bij een relevant grote groep te wensen overlaat. Het betreft vooral scholen met veel allochtone kinderen in de laagste groepen en scholen in streken waar meer dan gemiddeld dialect wordt gesproken. Ik zou wel eens willen weten welke groep het grootst is; als je de media mag geloven de allochtone groep, maar mijn inschatting is dat het precies andersom is.


De Amsterdamse basisscholen krijgen nu via de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling de beschikking over de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters. Deze lijst is bedoeld als praktisch hulpmiddel voor leerkrachten om de woordenschat van leerlingen in de onderbouw uit te breiden. Het doel is dat alle leerlingen die naar groep drie gaan, minimaal 2.000 tot 3.000 dezelfde woorden beheersen. Volgens onderzoekers bevordert dit het succesvol leren lezen vanaf groep drie. In theorie klinkt dit goed en logisch maar ik vraag mij af of de praktijk niet weerbarstiger is. Los nog van het feit dat ook de afgelopen decennia leerkrachten op allerlei manieren hard hebben gewerkt aan het vergroten van de woordenschat. En het resultaat van al die inspanningen is erg wisselend gebleken. Dus waarom kan een uniforme woordenlijst daar nu opeens verandering inbrengen?

De basiswoordenlijst is ontwikkeld door het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen (ITTA), een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Uiteindelijk is gekozen om voor leerkrachten van groep 1 en 2 van het basisonderwijs placemats te maken, met daarop de woorden uit de Basiswoordenlijst. Ieder placemat bestaat uit twee kanten. Op de ene kant staan 1.000 basiswoorden op alfabetische volgorde plus nog eens 500 extra woorden. Op de andere kant staan dezelfde woorden onder verschillende thema’s.

De placemats zijn voor iedereen te downloaden op de website van DMO. Ook de handreiking voor leerkrachten is hier te vinden.

Geschreven op: woensdag 28 januari 2009

Advertenties
  1. De link naar de download werkt niet meer. Bij WMO kan ik de lijst niet meer vinden.
    Wie weet waar nog wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: