Onderwijszaken

Nijmegen gaat ouders dwingen met een bindend schooladvies

In basisschool, onderwijs on 31 maart 2011 at 7:50 PM

Gemeente Nijmegen bindt de strijd aan met de ‘verzwarting’ en de ‘verwitting’ van sommige basisscholen. Om dit te bereiken gaan Nijmeegse scholen aan ouders een bindend schooladvies geven. Hiermee denkt men een einde te maken aan zwarte en witte scholen in de gemeente.


Het uitgangspunt lijkt te worden dat kinderen in hun eigen buurt naar school moeten. Zoals in zoveel steden sturen relatief veel ouders uit bijvoorbeeld Nijmegen-west, waar veel zwarte scholen zitten, hun kind naar witte scholen in Nijmegen-oost. Die scholen zitten door dit ‘shopgedrag’ overvol, terwijl de zwarte scholen nog plaats genoeg hebben. Ook gebeurt het steeds vaker dat ouders hun kind soms al jaren te vroeg aan bij populaire scholen. Dit wordt, wederom net als in zoveel steden, vooral gedaan door hoger opgeleide ouders. Hierdoor hebben lager opgeleide, meestal allochtone, oudersweinig keuze meer.

In Nijmegen hanteren de basisscholen allemaal een verschillend toelatingsbeleid, bijvoorbeeld door met postcodegebieden te werken. Net als in iedere Nederlandse plaats zijn vooral de bijzondere scholen er goed in het weren van hen niet welgevallige leerlingen. Lees: allochtone leerlingen en leerlingen uit sociaal zwakke milieus. Opvallend is dat alle Nijmeegse scholen nu akkoord zijn met het plan en dus dezelfde regels moeten hanteren. Ik vraag mij af hoelang de bijzondere scholen dit ook daadwerkelijk gaan doen.

De toekomst in Nijmegen is nu dat ouders hun kind, als het bijna drie jaar is, via internet bij een centraal aanmeldpunt moeten aanmelden. Hoe ouders die de taal niet machtig zijn, analfabeet zijn en/of niet de beschikking hebben over internet dit moeten gaan doen, is mij een raadsel. Hoe dan ook: na de invoering van alle gegevens rollen er drie scholen in de woonwijk van de ouders uit de computer. De ouders mogen ook drie scholen buiten hun eigen wijk als voorkeur opgeven. Maar als die volzitten, krijgen de ouders een bindend advies voor een school in de eigen wijk. Het computersysteem houdt rekening met onder meer spreiding van kinderen van laagopgeleide ouders en de aanwezigheid van broertjes en zusjes op scholen. Ik vraag mij af hoe snel sommige ouders de grens van ‘bijna drie jaar’ zelf verlagen tot ‘net geboren’ en op die manier toch weer andere ouders te snel af willen zijn.

De gemeente beweert dat een dwingende schooladvies juridisch mogelijk is. En stelt dat ouders die hun kind niet naar de toegewezen school willen sturen, het advies bij een commissie moeten aanvechten. Het lijkt mij stug dat dit dwingende systeem juridisch houdbaar is, maar om dat duidelijk te krijgen, zal òf het ministerie een uitspraak moeten òf zullen ouders naar de rechter moeten stappen. Dit besluit van Nijmegen gaat nog een aantal staartjes krijgen verwacht ik.

Bron: Elsevier
Foto: basisschool Aldoende 2, Amsterdam

Geschreven op: woensdag 11 februari 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: