Onderwijszaken

Goed taalonderwijs doet wonderen op zwarte school!

In basisschool, onderwijs on 1 april 2011 at 5:01 PM

Openbare basisschool het Mozaïek in Arnhem bewijst dat taal en lezen in hoge mate bepalend zijn voor succes op school. Deze zogeheten ‘zwarte school’ stelt woordenschatonderwijs voorop en met prachtige resultaten! Op het Mozaïek is circa 98 procent van de kinderen tweetalig opgegroeid en extra aandacht voor de Nederlandse taal is daardoor erg belangrijk.


Openbare basisschool het Mozaïek stelt zich ten doel gesteld om taalachterstanden weg te werken. Aan het einde van de basisschoolleeftijd mag de taalvaardigheid geen bepalende factor meer zijn bij de keuze voor vervolgonderwijs. Op deze wijze kunnen kinderen een keuze maken die binnen de mogelijkheden van het kind ligt en die niet bepaald wordt door taalontwikkeling. Door het geven van kwalitatief zeer goed taalonderwijs, dat is aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van de leerlingen, geeft het Mozaïek de kinderen zo veel mogelijk kennis, vaardigheden, ervaringen en een juiste houding mee.

Uit analyse van toetsen en het volgen van de leerlingen bleek dat veel kinderen hun woordenschat wel vergrootten op het Mozaïek, maar dat er nog te weinig sprake was van een inhaalslag. Deze beperkte woordenschat heeft een grote invloed op de (taal)ontwikkeling van het kind, het (leren) lezen en daarmee ook op en het verwerven van kennis. Het woordenschatonderwijs vroeg dus om een nog meer planmatige aanpak waarbij de leerkracht in staat is, door het geven van een goede instructie, de woordenschat uit te breiden. Om hier in het aanbod meer richting aan te geven is er door de school gekozen voor de implementatie van de Woordenschatdidactiek  ‘Met woorden in de Weer‘.

Alle leerkrachten hebben deelgenomen aan een training en een implementatietraject. En in alle groepen van de school worden nu woordclusters specifiek aangeboden via deze methode. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want het Mozaïek is eind 2008 nog uitroepen tot beste basisschool van Arnhem!


Bron: School aan zet
Geschreven op: maandag 16 februari 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: