Onderwijszaken

Lijdensweg van vele leerlingen en ouders is weer begonnen

In basisschool, onderwijs on 17 april 2011 at 4:30 PM

De Cito B.V. heeft haar moment van roemruchtheid weer gehad: de scores van de Eindtoets zijn gisteren bekend gemaakt aan de leerlingen en hun ouders. En vandaag is de lijdensweg voor menig leerling en zijn ouders begonnen.


In de leerlingrapporten die zijn uitgedeeld op de deelnemende basisscholen wordt een zogenaamd onafhankelijk advies gegeven over de mogelijkheden van een leerling in de diverse brugklastypen. Hierbij wordt uitgegaan van de zogeheten standaardscore. Bij een standaardscore van bijvoorbeeld 534 stelt de Cito B.V. dat het best passende brugklastype een gemengde/theoretische leerweg en havo is. Je onderwijstoekomst is dus keurig vastgelegd in één cijfertje. Een cijfer die enkel een weerslag is van een moment en geen compleet beeld geeft van de leerling.

Dit jaar was de gemiddelde (standaard)score het getal 535,5. De adviezen op basis van de Eindtoets laten ongeveer hetzelfde beeld zien als afgelopen jaren: ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vwo, havo of één van de leerwegen in het vmbo gekregen. Dat is overigens al jaren zo. Ook wat dat betreft vraag ik mij af wat het nut van de Eindtoets is als het gaat om doorverwijzingen naar het vervolgonderwijs. Maar dat vergt wat teveel om dat hier en nu uit te diepen.

Drie kinderen hebben in 2009 alle 200 opgaven op het gebied van Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden goed beantwoord en acht kinderen hebben slechts één fout gemaakt in de toets. Net als in 2008 scoren meisjes gemiddeld hoger bij Taal, al is het verschil tussen jongens en meisjes wel afgenomen. Bij Rekenen-Wiskunde is het verschil net als in voorgaande jaren in het voordeel van de jongens. Bij het onderdeel Studievaardigheden is er nauwelijks sprake van een verschil tussen jongens en meisjes. Op alle onderdelen scoren vroege leerlingen hoger dan de overige leerlingen. Meer meisjes dan jongens zijn een vroege leerling.

Allemaal nutteloze informatie van al die leerlingen die een score hebben die niet bij hen past. En dat zijn er landelijk nogal wat. De ouders van deze leerlingen mogen hopen dat ze de volle steun krijgen van de basisschool, anders hebben ze helemaal geen kans op een juiste vervolgplek voor hun kind. En helaas verlenen niet alle basisscholen die steun. Er zijn er nog steeds bij die meer vertrouwen hebben in de Cito-cijfers dan in hun eigen oordeel. Dit terwijl dat oordeel in acht jaar is opgebouwd en het hele kind betreft i.p.v. dat er in drie dagen op een beperkt aantal vakgebieden wat kennis wordt getest.

Lees ook:
CITO-toets afschaffen
Groep 8 basisschool: maanden lestijd worden verspild!
Groep 8 is weer begonnen, maar wanneer stoppen ze?
Intelligentietest: wanneer stopt al dat toetsen in het basisonderwijs?

Geschreven op: woensdag 4 maart 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: