Onderwijszaken

Forum Onderwijspraktijk: een doodgeboren kindje?

In onderwijs on 15 mei 2011 at 1:26 PM

Op 11, 12 en 13 maart 2009 was het oprichtingscongres van het Internationaal Forum Onderwijspraktijk (IFO). Volgens de aankondiging zou er een keur aan internationaal befaamde sprekers komen, die allen op hun expertise wereldwijd hoog staan aangeschreven. De namen van deze zogeheten befaamde sprekers? Michael Barber, Michael Fullan, David Hopkins, Spencer Kagan en Debra Pickering.


U kent ze ook niet? Dat is niet zo vreemd, aangezien het mensen betreft die redelijk in de marge van het internationaal onderwijs opereren. De enige die wat vaker voor het voetlicht treedt is de Canadees Michael Fullan. Hij heeft onder meer de regering van Tony Blair geadviseerd over onderwijs. Maar ook dat is behoorlijk geruisloos aan de meeste mensen voorbij gegaan. Volgens Fullan is de zwakte van het Nederlandse onderwijssysteem dat er te weinig uitwisseling van kennis is. Een waarlijk briljante analyse, die niemand in Nederland ooit heeft gemaakt of zou kunnen maken. Het is maar goed dat Nederland Sharon Dijksma als staatssecretaris van onderwijs heeft aangesteld, anders zouden dit soort inzichten nooit boven tafel komen.

Een andere geniaal advies van Michael Fullan is: concentreer je op taal- en rekenonderwijs. Ook hier betreft het volkomen nieuw inzicht. Want wees nu eerlijk: niemand is ooit op een dergelijke gedachte gekomen. Zulke gedachten liggen natuurlijk niet echt voor de hand in een tijd waarin scholen zo’n grote hoeveelheid taken hebben gekregen, dat de aandacht voor de kerntaken verslapte. En de oorzaak van de slechte uitwisseling van kennis in het onderwijs? Fullan heeft er een cultureel-historische verklaringen voor: scholen zijn in Nederland vaak ontstaan uit lokale en verzuilde initiatieven. Wie had dat ooit gedacht?

Nee, dankzij Fullan en dankzij het Internationaal Forum Onderwijspraktijk gaan we een glorietijd in het onderwijs tegemoet. Met veel uitwisseling, taal en rekenen. En alle goede ideeën en initiatieven worden in sneltreinvaart gedeeld met alle collega’s in Nederland. Het IFO wil, onder meer via internet, een soort beweging worden voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het zal ongetwijfeld een verwaarloosbaar detail zijn dat de website volstrekt achterhaalde informatie geeft en dat er niet verslag wordt gedaan van het oprichtingscongres van vorige week. Het delen van dergelijke kennis zou ook teveel gevraagd zijn.

Geschreven op: dinsdag 17 maart 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: