Onderwijszaken

Handhaving leerplicht deugt niet

In onderwijs on 15 mei 2011 at 1:31 PM

Er wordt nog steeds veel gespijbeld in ons land. In het basisonderwijs is dit meestal de schuld van de ouders, maar zodra kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, maken zij zelf stiekem de keuze om niet naar de lessen te gaan. Tot zover niets nieuws onder de zon: wie heeft tenslotte niet af en toe gespijbeld?


Natuurlijk is ontduiking van de leerplichtwet een strafbaar feit en horen daar straffen bij. Maar om te komen tot een straf, is er een veroordeling van de kantonrechter nodig. En die spreekt zich pas uit als een officier van justitie daar om vraagt. En een officier kan daar pas om vragen indien de leerplichtambtenaar een procesverbaal opmaakt. En zo’n ambtenaar kan dat pas doen, als de betreffende school het verzuim doorgeeft. En daar stuiten we op een probleem, want lang niet alle scholen doen dat. Of ze doen het te laat of geven slechts een beperkt deel van het verzuim door.

Vandaag werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat de ongeveer de helft van de MBO-scholen geen goed overzicht van het aantal leerlingen dat spijbelt heeft en driekwart (!) doet niet of te laat een melding als een leerling ongeoorloofd afwezig is. Maar in de andere onderwijssectoren zal de score niet veel beter zijn, verwacht ik. Ook menig basisschool geeft verzuim niet of te laat door. Zeker rond de vakanties wordt er volop gespijbeld, omdat ouders langer vakantie willen, buiten de vakantie-uittocht willen rijden of goedkopere tickets willen boeken. En van al dat verzuim komt slechts een fractie bij de leerplichtambtenaren terecht. En dus komt ook slechts een klein deel bij de kantonrechter terecht. Binnen het basisonderwijs zijn overigens twee grote groepen notoire spijbelaars aan te wijzen is mijn ervaring: allochtonen en hogeropgeleide autochtonen.

Maar zelfs als een zaak voorkomt bij de kantonrechter, is het leed nog niet voorbij. Want er worden relatief weinig geldboetes opgelegd aan de ouders en ook de straffen voor de jeugd zijn vaak lachwekkend. Een recent praktijkvoorbeeld: een leerling van een ROC met 550 uur (!) verzuim, kreeg uiteindelijk 40 uur voorwaardelijke taakstraf. Wat waarschijnlijk meespeelde bij deze uitspraak was het feit dat er zo’n anderhalf jaar zat tussen het verzuim en de zitting. En dergelijke vertragingen en onnuttige straffen zijn heel normaal.

Als we serieus de leerplichtwet willen handhaven in ons land, dan zal er iets moeten worden gedaan aan de manier waarop het systeem werkt. Want scholen werken (zwaar) onvoldoende mee, officieren van justitie vragen irrelevantie straffen en kantonrechters leggen irrelevante straffen op. Los nog van de tijd die tussen strafbaar feit en voorkoming zit. Er is werk aan de winkel voor staatssecretaris Van Bijsterveldt lijkt mij!

Geschreven op: donderdag 19 maart 2009

Advertenties
 1. De auteur heeft het hier overduidelijk over de handhaving van de schoolplicht. Dit op zich is een invulling van de leerplicht die ingevoerd is vanwege de eenvoudige handhaving en controle. Natuurlijk teleurstellend als zelfs dit een illusie is.
  Waar de auteur echter aan voorbij gaat is dat het er om gaat om de leerlingen iets te leren, niet om ze verplicht in de banken te laten zitten. En dat is wat je zou moeten (willen) meten!

 2. Test – reacties lijken niet te verschijnen …

  • De auteur praat hier over schoolverzuim. De schoolplicht (zie http://opinie-danny.blogspot.com/2011/05/leerrecht-leerplicht-of-schoolplicht.html) is de gekozen manier om leerplicht af te dwingen in Nederland. Als de handhaving desondanks niet lukt, dan is dat natuurlijk wel heel jammer.
   Waar de auteur aan voorbij gaat, is dat de leerplicht er is om ervoor te zorgen dat kinderen onderwijs krijgen. De vraag is hoeveel kinderen nu echt leren door braaf hun uren te maken in de schoolbanken. Als je al iets wilt meten, dan zou het toch wel dat moeten zijn!

 3. De auteur heeft het hier over schoolverzuim. De schoolplicht (zie http://opinie-danny.blogspot.com/2011/05/leerrecht-leerplicht-of-schoolplicht.html) is de vorm van leerplicht die Nederland ingevoerd heeft vanwege zijn eenvoudige handhaving. Als dit desondanks niet goed werkt, dan is dat natuurlijk treurig.

  Waar de auteur aan voorbij gaat is dat de leerplicht is ingevoerd om ervoor te zorgen dat kinderen (goed) onderwijs krijgen – dat ze iets leren. Braaf je uren in de schoolbanken slijten geeft hiervoor nog geen garantie. Als je dan al iets wilt
  meten, dan is het dat wel!

 4. @Danny
  Reacties verschijnen wel, maar niet direct. Dat is standaard zo ingesteld; ik kan dat niet veranderen voor zover mij bekend. Ik zal nog eens op zoek gaan of dat wel kan.

  Wat betreft jouw stelling dat schoolplicht een vorm van leerplicht is, ben ik het pertinent oneens. Ons land kent namelijk geen schoolplicht, wel recht op onderwijs en leerplicht. Overigens lijkt(!) dit een beetje tegenstrijdig als je die termen zo naast elkaar ziet.

  Daarnaast gaat deze bijdrage niet over de onderwijskwaliteit, maar over de handhaving van de leerplicht; totaal verschillende onderwerpen. Wat betreft de leerplicht/recht op onderwijs: voor de controle of het kind kan komen tot kennis verwerving, hebben wij in Nederland de Onderwijsinspectie. Om te zorgen dat zowel tegemoet wordt gekomen aan het recht op onderwijs als de plicht om kennis te verwerven, zorgt de overheid/maatschappij dat er scholen zijn.

 5. Juridisch gezien kent NL geen schoolplicht, praktisch gezien wel. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Schoolplicht. Maar dat is niet het belangrijkste punt dat ik wilde maken.

  Handhaving van de leerplicht is m.i. handhaving van het recht op onderwijs voor het kind – dat was immers het doel. Derhalve zou bij verzuim de LPA moeten kijken naar de reden van het verzuim en daarop reageren. Waarom spijbelt het kind? Zit hij/zij op de juiste school? Is een specifiek vak gewoon erg simpel voor het kind (zie bezigheidstherapie http://goo.gl/43odl), enz.

  Straffen is geen oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: