Onderwijszaken

Vereniging Beter Onderwijs Nederland een lachtertje

In onderwijs on 28 januari 2011 at 1:34 PM

Begin dit jaar is in alle stilte weer eens een nieuwe vereniging opgericht in het Nederlandse onderwijsland. Het betreft stichting Beter Onderwijs Nederland. Ik heb het vandaag bij toeval ontdekt (zelfs onderwijsgekken wisten dus niet -allemaal- van het bestaan) en ben eens op de website gaan snuffelen. En toen kon ik een grimlach niet onderdrukken.Zo lees ik de wat lange volzin ‘De vereniging is bestemd voor alle leraren en docenten, ouders, leerlingen, studenten, en onderwijsinstellingen, die met ons van mening zijn dat het onderwijs in Nederland het meeste is gebaat bij gekwalificeerde en inspirerende vakdocenten die de vrijheid krijgen naar eer en geweten gedegen vakinhoudelijk onderwijs te geven.‘ Hmm, tot zover gaat het nog. Ik vraag mij alleen wel af hoeveel docenten hun biezen kunnen pakken als termen als “gekwalificeerde” en “inspirerende” het uitgangspunt worden. Tijd om eens bij de uitgangspunten te gaan kijken.

Punt 2 is: ‘Directie- en beheersfuncties mogen niet exuberant beloond worden en moeten primair worden vervuld door mensen met onderwijservaring, die bij voorkeur naast hun bestuurs- of beheerswerkzaamheden zelf onderwijs verzorgen. Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs binnen de instituten moet liggen bij leraren en docenten.’ Wat lees ik? De zeggenschap over de inrichting van het onderwijs moet bij de leraren en docenten liggen? Ze bedoelen die mensen waarvan een grote groep net in staat is acceptabel les te geven, een andere groep het niet (meer) interesseert en een groep denkt dat ze het weten en kunnen, maar er een zooitje van maken? Oh ja, ik vergeet die kleine groep die dit wel zou aankunnen… Sorry mensen.

Dan gaat het verder de afgrond in, ik citeer nog wat kreten:
Directe instructie en oefening onder leiding van een vakkundig docent, in overzichtelijke groepen met een royaal aantal contacturen per vak, is in beginsel de meest effectieve vorm van onderwijs, …‘ en
Benaderingen zoals de Basisvorming passen niet in dit concept, het zogenoemde nieuwe leren evenmin.‘ en
De salariëring van leraren en docenten moet over de gehele linie worden verhoogd en gedifferentieerd naar gelang het schooltype waaraan ze les geven en hun niveau van opleiding.‘.

Aha, het gaat dus om een stel mislukte vakidioten die vinden dat hun vak het belangrijkste in het heelal is en dat zij beter moeten verdienen. Ze willen terug naar de oertijd toen zij zelf nog jong waren. Deze vereniging is duidelijk een geval van jammer en mislukt.

Geschreven op: woensdag 29 maart 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: