Onderwijszaken

Zonder geloof sterven Goden en is er geen religie!

In Uncategorized on 23 april 2011 at 7:22 AM

Het lijkt zo ingewikkeld: religie. Maar eigenlijk is het in mijn ogen zo simpel. Zodra mensen stoppen met geloven, verdwijnt de religie. En zodra mensen beginnen met geloven start er een nieuwe religie. Dit gaat al duizenden jaren lang op deze manier en misschien nog wel langer. En het zal ook nog lang na ons overlijden op deze manier gaan.


In langvervlogen tijden geloofden mensen dat natuurverschijnselen geen andere oorzaak hadden dan ingrijpen door een hogere macht. Zij maakten dergelijke verschijnselen verklaarbaar door er verhalen over te vertellen. Blijkbaar klonken verschillende van die verhalen geloofwaardig genoeg om overgenomen te worden. Het resultaat: religie, tegenwoordig paganisme genoemd. Tegenwoordig vrijwel geheel uitgestorven, omdat mensen er niet meer in geloven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Goden van de Egygtenaren, Grieken en de Romeinen.

Ruim 4.000 jaar geleden begonnen mensen te geloven dat ‘God’ tegen Abram (later: Abraham) sprak. Na een opgelegde verhuizing sloot God -volgens de overlevering- met Abraham in Kanaän (West-Palestina) een plechtig en eeuwig verbond. Het teken daarvan was de besnijdenis. Via Abrahams zoon, aartsvader Isaak, diens zoon Jakob en zijn twaalf zonen werd het geloof in de God van Abraham op het rap uitdijende volk Israël overgedragen. Het resultaat: een religie, tegenwoordig het Joodse geloof genoemd.

Rond dezelfde tijd dat God ontstond in de beleving van de mensen, ontstond in de Indusvallei (nu India) het Hindoeïsme. Dit is een zogeheten dharmische religie en kent vele Goden. Het ontstaan verliep behoorlijk anders dan bij het Joodse geloof het geval was, maar het resultaat was gelijk: een religie.

Zo’n 2.400 jaar geleden bezochten wijze mannen de toenmalige koningin Maya van het land dat nu Nepal heet. Zij vertelden haar dat ze zwanger was van een goddelijke zoon die een groot heerser of leraar, Boeddha, zou worden. Maya stierf een week na de geboorte van die zoon, Siddhartha Gautama, in het kraambed. Om een lang verhaal kort te maken: op de negenenveertigste dag kreeg Siddhartha inzicht in de oorzaken van het lijden van de mens en hoe dat lijden moest worden weggenomen. Door deze antwoorden was hij een verlicht persoon, Boeddha. De rest van zijn leven (hij overleed toen hij 80 jaar oud was), trok hij door India onderwijzend wat hij had geleerd. Het resultaat: een religie, tegenwoordig boeddhisme genoemd.

Zo’n tweeduizend jaar geleden was er weer wat aan de hand in Palestina. Ene Jezus van Nazareth liep daar toen te prediken. Er was nog een strijd met de volgelingen van Johannes de Doper, maar uiteindelijk kwam een groep mensen tot de overtuiging dat deze Jezus de door God beloofde Messias moest zijn. Zij geloofden overigens in de God van Abraham, Izaäk en Jakob. Na de opstanding uit de dood door Jezus en zijn hemelvaart zou dit geloof aan de gehele mensheid gepredikt moeten worden vonden de volgelingen. Daarom reisden zij naar Judea, Samaria en Galilea en later ook daarbuiten om een blijde boodschap (het evangelie) te verkondigen. Het resultaat: een religie, tegenwoordig het Christelijke geloof genoemd.

Ongeveer 1.400 jaar geleden ontving de profeet en de boodschapper Mohammed via de aartsengel Gabriël openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen het geloof van Adam en Abraham opnieuw te introduceren. Na de dood van Mohammed in Medina onderwierp kalief Aboe Bakr, een van de vroegste volgelingen van Mohammed, de Arabische stammen en drong op naar Syrië en Perzië. Ondertussen werd het verhaal van Mohammed rondverteld. Het resultaat: een religie, tegenwoordig de Islam genoemd.

Net zoals de Goden van de Egyptenaren, Grieken en de Romeinen zijn ‘uitgestorven’ wegens gebrek aan gelovigen, zo zal ook de God van de Joden, Christenen en de Islamieten ooit ‘uitsterven’ wegens gebrek aan gelovigen. En ook zal / zullen er een nieuwe God / Goden ‘geboren’ worden, omdat er nieuwe gelovigen opstaan. En dat proces zal als een rode draad door de geschiedinis van de mensheid heenlopen.

Lees ook:
God, الله en יהוהbestaan niet!
Geloof en onderwijs

Geschreven op: zondag 15 maart 2009

  1. Knap gedaan

    Ik had dat ook allemaal ooit gelezen. Jij hebt het keurig op een rijtje gezet.

    Als ze inderdaad de opgesomde goden beu zijn, wat zal er dan voor een nieuwe god komen? Niet wie/wat/waar je van de anderen verwacht dat ze gaan aanbidden, maar wat je er zelf over verwacht. Hoor ik van je, ook al is deze blog 2 jaar oud? – warme groet – Niek

Plaats een reactie